Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Το ESO ανακοινώνει νέο πλανήτη



Οι Ευρωπαίοι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη με περίπου τη μάζα της Γης σε τροχιά γύρω από ένα αστέρι στο σύστημα Άλφα του Κενταύρου - το κοντινότερο στη Γη. 


Είναι, επίσης, ο μικρότερος εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί ποτέ γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο. Ο πλανήτης ανιχνεύθηκε χρησιμοποιώντας το όργανο HARPS και το
τηλεσκόπιο 3,6 μέτρων στο La Silla του παρατηρητηρίου ESO στη Χιλή. Τα αποτελέσματα της ανακάλυψης
εμφανίζονται σε απευθείας σύνδεση στο περιοδικό Nature στις 17 Οκτωβρίου 2012.

Το Alpha Centauri είναι ένα από τα φωτεινότερα αστέρια στον ουρανό νότια, και είναι το κοντινότερο αστρικό σύστημα στο ηλιακό μας σύστημα - μόνο 4,3 έτη φωτός μακριά. Είναι πραγματικά ένα τριπλό αστέρι - ένα σύστημα που αποτελείται από δύο άστρα παρόμοια με τον Ήλιο σε τροχιά κοντά το ένα στο άλλο, που ορίζονται ώς Alpha Centauri Α και Β, καθώς υπάρχει και ένα πιο μακρινό και αμυδρό κόκκινο συστατικό γνωστό ως Proxima Centauri.


Από το δέκατο ένατο αιώνα, οι αστρονόμοι έχουν αναρωτηθεί για τους πλανήτες σε τροχιά γύρω από αυτά τα αστέρια σε διάφορα συστήματα, και αν υπήρχε δυνατότητα για ζωή πέρα ​​από το ηλιακό μας σύστημα, αλλά οι αναζητήσεις αυτές δεν αποκάλυψαν τίποτα μέχρι τώρα.


Οι παρατηρήσεις μας έχουν επεκταθεί περισσότερο με το όργανο HARPS και έφεραν στο φως ένα μικρό, αλλά πραγματικό σήμα από ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από το Alpha Centauri B μας λέει ο Xavier Dumusque επικεφαλής (στο παρατηρητήριο της Γενεύης, Ελβετία και το Centro de da Universidade Astrofisica  Πορτογαλία). «Είναι μια εξαιρετική ανακάλυψη και έχει ωθήσει την τεχνική μας στο όριο!


Αυτός είναι ο πρώτος πλανήτης με μάζα παρόμοια με της Γης που βρέθηκε ποτέ γύρω από ένα άστρο σαν τον Ήλιο. Η τροχιά του είναι πολύ κοντά στο άστρο του και θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καυτός για να φιλοξενήσει ζωή μας λέει ο Stéphane Udry (Παρατηρητήριο της Γενεύης),  μέλος της ομάδας, αλλά αυτός μπορεί να είναι μόνο ένας πλανήτης σε ένα σύστημα πολλών.


Το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς την ανίχνευση ενός δίδυμου με Γη πλανήτη σε άμεση γειτνίαση με τον Ήλιο. Ζούμε σε συναρπαστικές στιγμές!», Καταλήγει ο Xavier Dumusque.




Link

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου